Мохонько Дар’я Валеріївна, учениця 10 класу Глодоської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області,
Логвінова Ярослава Олексіївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики фізичного виховання Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;
Мохонько Анжела Анатоліївна, вчитель хімії та біології Глодоської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Новоукраїнської районної ради Кіровоградської області
Нечипурук Анатолій Сергійович, вчитель трудового навчання та фізики Оникіївської загальноосвітньої школи І – ІІІ ступенів Маловисківської районної ради Кіровоградської області
Формування продуктивності сої сорту Вінні під впливом інокулянтів Ризоактив концентрат, п і Різолік Топ, р
Основу білкових ресурсів рослинного походження складає вирощування бобових культур, зокрема сої. Збільшення врожайності сої, покращення її характеристик стає можливим за умови використання якісного насіння, реалізацію його генетичного потенціалу, застосування сучасних раціональних високоінтенсивних технологій вирощування культури, які через низку чинників залишаються на низькому рівні. Одним із актуальних елементів агротехніки на сьогодні стає інокуляція насіння сої.
Досліджено вплив iнокулянтiв на ріст, розвиток і продуктивність сої сорту Вінні. Для досягнення поставленої мети передбачили такі завдання: проаналізувати наукові джерела щодо можливостей використання бактеріальних препаратів при передпосівній обробці насіння сої; встановити зміни у вегетативній частині рослин сої сорту Вінні залежно від інокуляції препаратами Ризоактив концентрат, п і Різолік Топ, р.; встановити ефективність впливу бобово-ризобіального симбіозу на ріст і розвиток рослин в період вегетації; дати оцінку ефективності вирощування сої залежно від інокуляції на ділянці агроценозу.
Доведено ефективність впливу інокуляції на стан бобово-ризобіального симбіозу сої в період вегетації порівняно із варіантом контролю: ефективність застосування бактеріальних препаратів при вирощуванні сої забезпечує приріст урожайності від 5,5 до 4 ц/га порівняно з ділянкою контрольного варіанту на ділянці агроценозу, що свідчить про можливість управління ґрунтово-мікробіологічними процесами з метою оптимізації виробництва сільськогосподарської продукції і збереження родючості ґрунтів.
Ключові слова: продуктивність сої; інокуляція; бульбочкові бактерії; бобово-ризобіальний апарат; Ризоактив концентрат, п; Різолік Топ, р.