
Андрощук Вячеслав Вячеславович, учень 10 класу комунального закладу «Бобринецьке навчально-виховне об’єднання «Навчально-виховний комплекс «Гімназія – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1» Бобринецької міської ради Кіровоградської області
Наукові керівники: Логвінова Ярослава Олексіївна, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики фізичного виховання Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка;
Плющевська Ірина Вікторівна, вчитель хімії та екології комунального закладу «Бобринецьке навчально-виховне об’єднання «Навчально-виховний комплекс «Гімназія – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №1» Бобринецької міської ради Кіровоградської області
Дослідження якості води річки Бобринка м. Бобринець Кіровоградської області
Метою наукової роботи є визначення основних антропогенних впливів усіх поверхневих вод міста Бобринця (річка Сугоклія (об’єкт №3), та водні об’єкти №1 і №2, які потрапляють до річки) фізико-хімічним методом. Здійснення порівняльної характеристики вмісту кожного показника складу природної води відповідно до різних чотирьох місяців та визначення токсикації вод методом біотестування на звичайній цибулі Аllium cepa L.
Дослідницькі завдання полягають у визначенні фізичні, хімічних, бактеріальні (мікробні) властивостей води, її значення, методи якісного і кількісного визначення складу води досліджуваних об’єктів, токсичності водойм методом біотестування на звичайній цибулі Аllium cepa L; основних антропогенних факторів впливу на водойми досліджуваних проб води.
На основі отриманих результатів дослідження зроблені висновки щодо антропогенного впливу на водойми міста Бобринець.
Новизна роботи: проведено екологічне, фізико-хімічне, бактеріологічне дослідження та визначення токсичності поверхневих вод досліджуваних об’єктів міста Бобринець Кіровоградської області.
Ключові слова: якість води, р. Бобринка, ГДК, органолептичні показники, хімічні показники, карбонатна жорсткість, хімічне споживання кисню (ХСК), біологічне споживання кисню (БСК-5), метод біотестування, токсичність, Allium cepa L.