Добрянський Ярослав Ігорович, учень 11 класу комунального закладу «Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат Кіровоградської обласної ради»
Наукові керівники:
Тупчієнко Микола Петрович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії, археології та архівної справи Центральноукраїнського національного технічного університету
Казакова Олена Сергіївна, методист Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді
Хлібна випічка у весільному обряді населення етнографічних регіонів Кіровоградщини
Дослідницьку роботу присвячено весільній хлібній випічці Кіровоградщини та обрядодіям, пов’язаним з нею.
Висвітлено актуальні питання історіографії дослідження, визначено методологію та джерельну базу дослідження.
Охоплено територію сучасної Кіровоградщини в її історично-етнографічному поділі (східноподільський, середньонаддніпрянський, степовий регіони).
Базуючись на етнорегіональному поділі краю простежено особливості регіональних назв весільної випічки, її типологічну схожість і відмінність.
Проаналізовано регіональну специфіку обрядової семантики хлібної випічки у весільному обряді 20-80 рр. ХХ століття, обумовлені описаним інформаторами часом, а також здійснено порівняльний аналіз особливостей хлібної випічки, типів весільних хлібів, опис і розкриття семантичного змісту обрядів їх виготовлення й використання у весільному обряді населення етнографічних регіонів Кіровоградщини.
Введено в науковий обіг матеріали польових досліджень про весільну хлібну випічку, що були зібрані під час експедицій в різних районах Кіровоградської області.
Створено збірник «Прошу на хліб і сіль…(за польовими матеріалами Кіровоградщини)», словник назв обрядового хліба, зафіксованих на території різних етнографічних регіонів Кіровоградщини.
Ключові слова: хлібна випічка, весільний обряд, етнографічний регіон, східноподільський, степовий, середньонаддніпрянський, обрядова семантика