
Шинковенко Денис, слухач секції «Селекція та генетика», учень 8 класу Оникіївського ліцею Мар’янівської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області.
Наукові керівники:
Резніченко Віта, доцент кафедри загального землеробства Центральноукраїнського національного технічного університету, кандидат сільськогосподарських наук;
Нечипурук Анатолій, вчитель трудового навчання та фізики Оникіївського ліцею Мар’янівської сільської ради Новоукраїнського району Кіровоградської області.
ФОРМУВАННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ АМАРАНТУ ГЕНОТИПУ
A. HYPOCHONDRIACUS ЗАЛЕЖНО ВІД СОРТУ ТА ЗРОШЕННЯ В СТЕПУ УКРАЇНИ
У науковій роботі висвітлено господарське значення амаранту, історію розповсюдження культури, її ботанічну характеристику, розкрито сутнісність ботанічної характеристики роду Amarаnthus.
Досліджено процеси формування і реалізації потенціалу продуктивності амаранту залежно від сортових особливостей та зрошенння.
Встановлено, що для формування високої продуктивності амаранту необхідно створення оптимальних умов для росту та розвитку культури, а також важливе значення має сорт та зрошення. Виявлено особливості росту, розвитку і формування продуктивності амаранту генотипу A. hypochondriacus в залежності від сорту (фактор А) та зрошення (фактор Б). Визначено вплив досліджуваних факторів А та Б на продуктивність культури, а саме врожайність зеленої маси та зерна. Встановлено, що застосування зрошення на досліджуваних сортах дозволило сформувати максимальний урожай насіння та зеленої маси амаранту. Розраховано економічну ефективність вирощування сортів амаранту залежно від зрошування.
Рекомендовано отримані результати та висновки до впровадження у виробництво при вирощуванні амаранту на зелену масу і зерно в приватних домогосподарствах.
Ключові слова: сорт, амарант, зрошення, продуктивність, економічна ефективність.