
Лісов Назар, слухач секції «Етнологія», учень 10 класу комунального закладу «Центральноукраїнський науковий ліцей-інтернат Кіровоградської обласної ради».
Наукові керівники:
Тупчієнко Микола, доцент кафедри історії, археології, інформаційної та архівної справи Центральноукраїнського національного технічного університету, кандидат історичних наук;
Казакова Олена, методист Кіровоградської Малої академії наук учнівської молоді.
ТРАДИЦІЙНА УКРАЇНСЬКА КУХНЯ У ГАСТРОНОМІЧНІЙ ПРАКТИЦІ СІЛЬСЬКОГО НАСЕЛЕННЯ КІРОВОГРАДЩИНИ В КІНЦІ ХІХ СТ. – СЕРЕДИНІ ХХ СТ.
Дослідницьку роботу присвячено гастрономічним традиціям, стравам Кіровоградщини в кінці ХІХ ст. – середині ХХ ст.. Висвітлено актуальні питання історіографії дослідження, визначено методологію та джерельну базу дослідження. Визначено особливості режиму харчування у повсякденні в залежності від сезону та кліматичних умов.
Здійснено порівняльний аналіз технологій зберігання та приготування їжі. Введено в науковий обіг зібраний польовий матеріал, що стосується особливостей режиму харчування, уподобань, заборон, технологій приготування їжі, окремих компонентів рецептів та функціональності їжі в різних історичних умовах як в практичному, так і магічно-семантичному аспекті.
Простежено особливості назв, функціонування обрядових страв в етнографічному розрізі Кіровоградщини.
На основі зібраних матеріалів заплановано створення карток, словника та ілюстративної збірки записаних рецептів «Смакуємо історію Кіровоградщини», зафіксованих на території різних етнографічних зон Кіровоградщини.
Ключові слова: гастрономічна культура, режим харчування, технології приготування їжі, страви, рецепти, обрядові страви, польові матеріали, сезонність, гостина, печиво, хліб, капустняк, ковбаски, страви рослинного походження, страви тваринного походження.